Az egész azzal a finom ajvarral kezdődött, amit az orosz deliben vettem, és aztán megpróbáltam házilag előállítani. :P
Nem lett rossz, amit csináltam, de az ajvarhoz semmi köze. :D
Inkább paradicsomos padlizsánkrémnek mondanám, vagy csak egyszerűen valami másnak. :)
Mivel nyers paradicsomokat is turmixoltam bele - hiába mondta a recept, hogy távolítsuk el a magvas részt, én a saját fejem után mettem, mint mindig :P -, így aztán túl híg lett.
Nem baj, arra gondoltam, hogy szószként használom fel valamilyen húshoz. :P
A recept:
- 1 nagyobb padlizsán - egy nagy késsel megszurkáljuk
- 2 nagy piros kaliforniai paprika - felnegyedeljük
- 4 paradicsom - kockára vágva
- 4 gerezd fokhagyma - összetörve
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek málnaborecet
- 1 ek olívaolaj
- 8 csirkecomb - bőrét lehúzzuk, esetleg kis is csontozhatjuk :P
- 1 dl bulgur
- 1 dl árpa
- 1 dl vöröslencse - átmosva
- 1 dl quinoa
Fűszerek:
- 1 kk só, borsikafű, kurkuma, pirospaprika, metélőhagyma
- 1/2 kk bors
A padlizsánt sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben egy óra alatt puhára sütjük, közben fél óra elteltével a paprikákat is betesszük mellé a sütőbe.
Amikor langyosra hűltek, a héjuk könnyen lehúzható.
A padlizsánt összeturmixoljuk a paprikával, majd a paradicsommal és a fokhagymával, sózzuk-borsozzuk és hozzáadjuk az olajat és az ecetet.
Ezt a mártást fogjuk ráönteni a csirkére. :D
A csirkecombokat sózzuk-borsozzuk, majd egy kis olajon 15 perc alatt elősütjük. Ráöntjük a szószt - ha túl sok a szószunk akkor eltesszük belőle máskorra is ;) -, beleöntjük a bulgurt, az árpát, a vöröslencsét, és a quinoát, megfűszerezzük, és további 15 perc alatt az egészet finom szottyosra főzzük. :D