Újból mi voltunk a sorosak a szokásos csütörtöki Sütinapon, ezért készítettem valami ausztrál finomságot! :D

A recept: (12 kosárka)

  • 15 dkg tönkölybúza liszt
  • kosárka.jpg5 dkg vaj - szobahőmérsékletű
  • 1/2 dl zsírmentes tej
  • 1 kk cukor
  • 1 kk szárított élesztő
  • 1 tojás - felverve
  • 1 csipet
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg aszalt bogyós gyümölcs (áfonya, ribizli)
  • 5 dkg aszalt meggy
  • 1 ek szilva lekvár
  • 1 kk fahéj
  • 1/2 kk szerecsendió, szegfűszeg
  • 1 narancs héja - kislyukú reszelőn lereszelve
  • 1 citrom héja - kislyukú reszelőn lereszelve
  • 1 alma - lereszelve
  • 10 dkg mandulaliszt vagy darált mandula

A lisztben elmorzsoljuk a feldarabolt vajat, majd hozzáönjük a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Beleöntjük a felvert tojást, megsózzuk, és az egészet összegyúrjuk.
Egy lágy, könnyedén gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk, ha nagyon ragadós, akkor teszünk hozzá még egy kis lisztet. 
Egy tiszta konyharuhával lefedve egy órát pihentetjük a tésztát. 

Ezalatt elkészítjük a tölteléket:
Az aszalt gyümölcsöket egy főzőedénybe öntjük, és hozzáadunk egy deciliter vizet (vagy akár a narancs és/vagy csitrom levét is belecsavarhatjuk a víz helyett :)). Amikor felfőtt, belekeverjük a lekvárt, megfűszerezzük, belereszeljük a citrusok héját, majd az almát, és az egészet sűrűre főzzük. Belekeverjük a mandulalisztet - egy kicsit kihagyunk, hogy a kosárkák aljába is tudjunk majd szórni -, és állni hagyjuk.

Lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, hogy 3x4, azaz 12 kis négyzetre vághassuk. 
Ezekkel a négyzetekkel béleljük ki a sütőpapírral bélelt muffinformákat, megszórjuk mandulaliszttel, majd belekanalazzuk az aszalt gyümölcsös keveréket.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Tipikus ausztrál sütemény! ;)

Szerző: feherfalat  2012.03.23. Szólj hozzá!

Címkék: édességek aszalt gyümölcsös Ausztrál

A bejegyzés trackback címe:

https://feherfalat.blog.hu/api/trackback/id/tr134334206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása