A zabpelyhes lángos és a zabpelyhes palancsinta után következzen a zabpelyhes pizza. :P
Egy "elrontott" padlizsánkrém átvariálásából keletkezett a tészta, de nagyon jól sikerült! ;)
A recept:
- 2 dl padlizsánkrém
- 4 dl zabpehely liszt vagy zabpehely megőrölve
- 2 tojás
- 1 ek kacsazsír
- 1 hagyma - apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma - apróra vágva
- 1 paprika - kis kockára vágva
- 4 paradicsom - kis kockára vágva
- 1 kg darálthús
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 ek balzsamecet
Fűszerek:
- 6-8 babérlevél
- 1 ek pirospaprika
- 1-1 kk só, majoranna, borsikafű
- 1/2 mk bors, őrölt szerecsendió, őrölt kömény
A tésztához összekeverjük a padlizsánkrémet a liszttel és a tojásokkal, valamint 2-3 dl vízzel, és fél órán át állni hagyjuk.
A felhevített zsiradékon megpirítjuk a hagymákat, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, és azt is fehéredésig pirítjuk. Megfűszerezzük, majd felöntjük a borral és a balzsamecettel, és fedő alatt 10 percig főzük, majd a fedőt levéve lepirítjuk.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, és a húst egyenletesen eloszlatjuk rajta. Előmelegített sütőben, 200 fokon fél órán át sütjük, amíg a tészta is teljesen átsül.