Kigondoltam, hogy úgy ennék egy kis spenótos-húsos rakott palacsintát, és hogy a palacsinta része is egészséges legyen, hajdinalsiztből készítettem. :D
A Valentin napi falatkák tésztájából indultam ki, mert azt nagyon szeretjük! :P
A recept:
- 13 dkg hajdinaliszt
- 1 kk cukor
- 1 tojás - felverve
- 3 dkg vaj - megolvasztva
- 1,25 dl tej
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1/2 citrom leve
- 1 dkg vaj - sütéshez
- 1 ek olaj
- 1 hagyma - apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma - apróra vágva
- 1 piros kaliforniai paprika - felkockázva
- 2 paradicsom - felkockázva
- 50 dkg darálthús
- 50 dkg friss spenót
- 20 dkg sajt
- 1/2 l kefír
Fűszerek:
- 3-4 babérlevél
- 1-1 ek pirospaprika, petrezselyem
- 1-1 kk oregano, bazsalikom, majoránna, só
- 1/2 kk őrölt köménymag, bors, szerecsendió
A lisztet összekeverjük a cukorral. Egy másik tálban összekeverjük a kissé felvert tojást, a vajat és a tejet, majd hozzáöntjük a lisztet. Egy órát állni hagyjuk.
Amíg a palacsintatészta pihen, addig elkészítjük a húst.
A felhevített olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a paradicsomal, paprikával és fűszerekkel egy pörkölt alaplevet készítünk. Beletesszük a húst, kissé megpirítjuk, majd fedő alatt, fél óra alatt puhára főzzük.
A szódabikarbónát feloldjuk 1 ek hideg vízben, és hozzá csavarjuk a citrom levét, majd beleöntjük a lisztes keverékbe, és kizsírozott serpenyőben palacsintákat sütünk.
Egy sütőpapírral bélelt tepsi aljára palacsintákat rakunk, meglocsoljuk a fűszeres hússal, majd befedjük spenóttal és megszórjuk sajttal. Ezután újra kezdjük a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalóink, palacsintával zárjuk a sort, végül meglocsoljuk kefírrel, és megszórjuk sajttal.
Alufóliával lefedve, előmelegített sütőben, 200 fokon 30 perc alatt az egészet összesütjük.