Egyszer már csináltam egy nagyon fincsi paradicsomos szeletet -, a kiindulási alap ehhez is hasonló volt, viszont a végeredmény meglepően hasonlított egy bolognai szószhoz, így mondanom sem kell, gyorsan elfogyott! ;)
A recept:
- 3 dl zabpehely - kevés vízbe beáztatva
- 15 dkg mandulaliszt vagy őrölt mandula
- 1 répa - lereszelve
- 1 cékla - lereszelve
- 1 kockázott paradicsom konzerv
- 3 tojás - kissé felverve
- 10 dkg sajt - lereszelve
Fűszerek:
- 1 ág friss rozmaring - apróra vágva
- 1-1 ek metélőhagyma, őrölt mustármag, oregano
- 1 kk só
- 1/2 kk csili, bors
Feltétek:
- 2 dl tejföl - a tetejére
- 3 gerezd fokhagyma - apróra vágva
- 5 dkg sajt - lereszelve, a tetejére
- 2 ek sűrített paradicsom
- 1 cs mozarella- vékony karikára vágva
A hozzávalókat sorban összekeverjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt elősütjük, majd a tetejét megkenjük a kétféle feltéttel, és további 5 perc alatt rápirítjuk a sajtokat:
1. Felére rákenjük a fokhagymás tejfölt, és megszórjuk a sajttal
2. A másik felére sűrített paradicsomot kenünk, megszórjuk még egy kis oreganóval, és lefedjük mozzarellával.