Még mindig a Gesztenyés Bejgli hatása alatt állunk, azonban elfelejtettem újabb adag gesztenyét venni, és mivel azt csak speciális helyen lehet beszerezni, valami mást kellett kitalálni.

Ma reggel elfogyott az utolsó Zabpelyhes szelet is, amit pár napja sütöttem, úgyhogy mindenképp kellett valami új finomságot sütni! :P

Almás-diós pitére esett a választás, bár még ilyet sem csináltam sosem.
A végeredmény alapján ezt nem lehetne megmondani! ;)

A recept: (12 szelet)Resize of DSC_0024.JPG

  • 30 dkg tönkölybúza liszt
  • 10 dkg vaj - szobahőmérsékletű
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 1 kk szárított élesztő
  • tojás - felverve
  • 1 csipet 
  • 3 alma - lereszelve
  • 25 dkg dió - megdarálva
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg zabkorpa
  • 2 ek lenmag
  • 15 dkg méz
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • tojássárgája

A lisztben elmorzsolom a feldarabolt vajat, majd hozzáöntöm a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Beleöntöm a felvert tojást, megsózom, és az egészet összegyúrom.
Egy lágy, könnyű tésztát kell, hogy kapjak, ha nagyon ragadós, akkor teszek hozzá még egy kis lisztet. 
2 órát - egy tiszta konyharuhával lefedve - pihentetjük a tésztát. 

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Összekeverjük a reszelt almát - nem kell a levét kinyomkodni ;) - a dióval, a mazsolával, a zabkorpával, a lenmaggal és a mézzel, majd állni hagyjuk, hogy a zabkorpa magába szívja a nedvességet.

A 2 óra elteltével 2 cipót csinálunk a tésztából, és belisztezett deszkán külön-külön fél cm vastagra nyújtjuk őket, akkorára, amekkora a tepsink, az enyém olyan 20x30 cm-es.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kinyújtott tésztalapot, majd megszórjuk a zsemlemorzsával. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd lefedjük a másik tésztával.
A tetejét megkenjük tojássárgájával, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Szerző: feherfalat  2012.01.02. Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcsös vegetáriánus édességek

A bejegyzés trackback címe:

https://feherfalat.blog.hu/api/trackback/id/tr73512819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.