Ma reggel megettem az utolsó szelet Almás-diós pitét, így ideje valami új finomságot sütni! :P
Ezt a receptet vagy egy éve kaptam, mert a kép alapján nagyon megtetszett a sütemény! :D
Persze itt-ott átalakítottam a saját ízlésem szerint, kíváncsi vagyok, hogy felismeri-e akitől kaptam! ;)
A recept:
- 20 dkg rozsliszt
- 1 csipet só
- 1 kk szódabikarbóna
- 5 dkg vaj - szobahőmérsékletű
- 1 tojás
- 2 ek méz
- 1 ek fahéj
- 50 dkg magozott meggy
- 2 ek méz
- 1 ek fahéj
- 1 dl gríz
- 1 ek zabkorpa
A lisztet összekeverjük a sóval és a szódabikarbónával, majd belemorzsoljuk a vajat, és addig morzsolgatjuk a liszttel, amíg homogén állagú nem lesz. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a mézet és a fahéjat, az egészet összegyúrjuk és fél óráig pihentetjük.
A meggyet összekeverjük a mézzel, a fahéjjal és a grízzel, és állni hagyjuk, hogy a gríz magába szívja a nedvességet.
A tésztát két részre osztjuk, fél cm vastagra nyújtjuk, és az egyiket belesimítjuk a pite formánkba, rászórjuk a zabkorpát, majd rátesszük a meggyet. Befedjük a másik tésztalappal, kicsit rányomkodjuk, majd villával megszúrkáljuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Kihűlve szeleteljük, és tálaljuk. :D
Nagyon finom, puha, omlós a tészta, és a meggytől kellemesen savanykás.
Remekül harmonizál egy kis csokifagyival! ;)