A múltkori "félresikerült" ajvar kísérlet maradványát használtam fel :P - de használhtaunk nyugodtan lecsót vagy akár kockázott paradicsom konzervet is! ;)
A recept:
- 1 nagyobb padlizsán - egy nagy késsel megszurkáljuk
- 2 nagy piros kaliforniai paprika - felnegyedeljük
- 4 paradicsom - kockára vágva
- 4 gerezd fokhagyma - összetörve
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek málnaborecet
- 1 ek olívaolaj
- 1 dl tönkölybúza liszt
- 1 dl zabliszt
- 10 dkg zabkorpa
- 1 hagyma - apróra vága
- 4 gerezd fokhagyma - apróra vágva
- 2 marék tökmag
- 15 dkg sonka - kis kockára vágva, serpenyőben megpirítva
Fűszerek:
- 1 kk só, borsikafű, kurkuma, pirospaprika, metélőhagyma
- 1/2 kk bors
Így készül a szósz, amit aztán felhasználunk a muffinokhoz:
A padlizsánt sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben egy óra alatt puhára sütjük, közben fél óra elteltével a paprikákat is betesszük mellé a sütőbe.
Amikor langyosra hűltek, a héjuk könnyen lehúzható.
A padlizsánt összeturmixoljuk a paprikával, majd a paradicsommal és a fokhagymával, fűszerezzük, majd hozzáadjuk az olajat és az ecetet.
A muffinhoz:
Egy tálban összekeverjük liszteket a zabkorpával, majd felöntjük fél liter paradicsomos szósszal, belekeverjük a hagymákat, egy marék tökmagot és a sonkát, majd sütőpapírral bélelt muffinformákba kanalazzuk. Tetejét megszórjuk tökmaggal, és előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.