Holnap megint mi vagyunk sorosak a szokásos csütörtöki sütizésen, és arra gondoltam, hogy mindenféle palacsintát sütök. :D Egyszerű is, meg viszonylag gyors is - gyorsabb, mint ha 5 különféle sütit kéne megsütnöm. :P

A terv:

    1. Almás-fahéjas palacsinta
    2. Rakott palacsinta - lekvárral, dóival és kakaóval
    3. Csúsztatott palacsinta - ez nagy kedvencem, már ezer éve nem csináltam
    4. Hortobágyi húsos palacsinta :P
    5. Spenótos palacsinta - a vegetáriánusoknak ;)

Almás-fahéjas palacsinta:

  • 20 dkg tönkölybúza liszt
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • tojás - kissé felverve
  • 2 ek méz
  • 3 dl zsírmentes tej
  • 1 alma - lereszelve
  • 1 ek fahéj
  • pár csepp olaj

Egy kézi habverővel a hozzávalókat sorban összekeverve simára keverjük a palacsintatésztát, beletesszük az almát és a fahéjat, majd kiolajozott, forró serpenyőben kissé vastagabb palacsintákat sütünk, mint általában.
Fahéjas porcukorral tálaljuk! ;)

Rakott palacsinta:

  • 20 dkg tönkölybúza liszt
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • tojás - kissé felverve
  • 2 ek méz
  • 4 dl zsírmentes tej
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg házi baracklekvár
  • 10 dkg Nesquick kakaó
  • pár csepp olaj
  • 1 dl tejszín
  • 1 marék szeletelt mandula

Egy kézi habverővel a hozzávalókat sorban összekeverve simára keverjük a palacsintatésztát, és kiolajozott, forró serpenyőben vékony palacsintákat sütünk. 
Egy sütőpapírral bélelt tortaformába rétegezzük a palacsintákat, az elsőt cukrozott dióval, a másodikat baracklekvárral, a harmadikat kakaóval szórjuk meg vastagon, majd kezdjük elölről, míg a palacsintáink el nem fogynak. 
A tetejét meglocsoljuk tejszínnel, és megszórjuk szeletelt mandulával.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt az egészet kicsit összesütjük, és forrón tálaljuk! :D

Csúsztatott palacsinta:csúsztatott palcsi1.jpg

  • 4 tojás - fehérje külön felverve
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg tönkölybúza liszt
  • 2 dl zsírmentes tej
  • 1 csipet
  • 10 dkg Nesquick kakaó
  • 1 ek olaj

A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal, beleszórjuk a lisztet, apránként felöntjük a tejjel, megsózzuk, és óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjét.

Olajsprayvel befújt forró serpenyőben a palacsinták egyik oldalát rózsaszínűre sütjük - csak az egyik oldalát sütjük! -, és kisütött felével lefelé tányérra csúsztatjuk. Kakaóval rétegezzük, és forrón tálaljuk! ;)

Tipp:

Rétegezhetjük más finomságokkal is, pl. egy réteg darált dió & méz, egy réteg barack lekvár & egy réteg olvasztott tejszínes csoki. :P

Hortobágyi húsos palacsinta:

  • 1 ek olaj
  • hagyma - apróra vágva
  • 1 fej fokhagyma - apróra vágva
  • 1/2 piros kaliforniai paprika - összekockázva
  • 4 paradicsom - összekockázva
  • 1/2 kg sovány darálthús
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 20 dkg tönkölybúza liszt
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • tojás - kissé felverve
  • 1 kk cukor
  • 4 dl zsírmentes tej
  • pár csepp olaj
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg parmezán

  Fűszerek:

  • 2 kk pirospaprika, szárított metélőhagyma, petrezselyem,
  • 1/2 kk őrölt köménymagbors, szerecsendió
  • 1 babérlevél

A felhevített olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, egy kicsit együtt pirítjuk, majd beletesszük a paprikát és a paradicsomot is. Megfűszerezzük, és sűrű szószt főzünk belőle, amibe beleöntjük a darálthúst, kicsit megpirítjuk és felöntjük a borral. Hústól függően 30-40 perc alatt az egészet összefőzzük. 

Amíg rotyog a husi, elkészítjük a palacsintákat.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval, majd a tojásokkal, a cukorral és a tejjel, és sima palacsintatésztát keverünk belőle. Kiolajozott, forró serpenyőben vékony palacsintákat sütünk.

Amikor a hús is elkészül, a palacsintákat megtöltjük a húsos szósszal, a palacsintákat négy oldalról behajtjuk, és a kis téglalapokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. Amikor az összes palacsintákat megtöltöttük, a kimaradó szaftot összekeverjük a tejszínnel, és meglocsoljuk vele a palacsintákat, majd a tetjét megszórjuk sajttal.

Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt az egészet kicsit összesütjük, és forrón tálaljuk! :D

Spenótos palacsinta:

  • 20 dkg tönkölybúza liszt
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • tojás - kissé felverve
  • 4 dl zsírmentes tej
  • 1-1 kk , borsszerecsendió
  • 1 ek olaj
  • 15 dkg spenót - felolvasztva
  • 15 dkg parmezán sajt
  • 1 fej fokhagyma - apróra vágva
  • pár csepp olaj

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sóval, hozzáadjuk a tojást, a tejet és simára keverjük. Megfűszerezzük, majd belekeverjük az olajat és a spenótot, a fele sajtot és egy kicsit állni hagyjuk.
A serpenyőt felforrósítjuk, befújjuk olajsprayvel és egy kiskanálnyi fokhagymát megfuttatunk rajta. Erre öntünk rá egy evőkanál spenótos masszát, és pár perc alatt megsütjük. Amikor megfordítjuk, megszórjuk sajttal, és amíg a másik fele is megsül, addig a sajt szépen ráolvad! ;) 
Kis háromszögbe hajtogatva tálaljuk! :D 

Szerző: feherfalat  2012.05.21. Szólj hozzá!

Címkék: reggeli gyors vegetáriánus főételek nasik spenótos édességek palcsinták

A bejegyzés trackback címe:

https://feherfalat.blog.hu/api/trackback/id/tr874515733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása