Holnap megint mi vagyunk sorosak a szokásos csütörtöki sütizésen, és arra gondoltam, hogy mindenféle palacsintát sütök. :D Egyszerű is, meg viszonylag gyors is - gyorsabb, mint ha 5 különféle sütit kéne megsütnöm. :P
A terv:
- Almás-fahéjas palacsinta
- Rakott palacsinta - lekvárral, dóival és kakaóval
- Csúsztatott palacsinta - ez nagy kedvencem, már ezer éve nem csináltam
- Hortobágyi húsos palacsinta :P
- Spenótos palacsinta - a vegetáriánusoknak ;)
Almás-fahéjas palacsinta:
- 20 dkg tönkölybúza liszt
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 tojás - kissé felverve
- 2 ek méz
- 3 dl zsírmentes tej
- 1 alma - lereszelve
- 1 ek fahéj
- pár csepp olaj
Egy kézi habverővel a hozzávalókat sorban összekeverve simára keverjük a palacsintatésztát, beletesszük az almát és a fahéjat, majd kiolajozott, forró serpenyőben kissé vastagabb palacsintákat sütünk, mint általában.
Fahéjas porcukorral tálaljuk! ;)
Rakott palacsinta:
- 20 dkg tönkölybúza liszt
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 tojás - kissé felverve
- 2 ek méz
- 4 dl zsírmentes tej
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 20 dkg házi baracklekvár
- 10 dkg Nesquick kakaó
- pár csepp olaj
- 1 dl tejszín
- 1 marék szeletelt mandula
Egy kézi habverővel a hozzávalókat sorban összekeverve simára keverjük a palacsintatésztát, és kiolajozott, forró serpenyőben vékony palacsintákat sütünk.
Egy sütőpapírral bélelt tortaformába rétegezzük a palacsintákat, az elsőt cukrozott dióval, a másodikat baracklekvárral, a harmadikat kakaóval szórjuk meg vastagon, majd kezdjük elölről, míg a palacsintáink el nem fogynak.
A tetejét meglocsoljuk tejszínnel, és megszórjuk szeletelt mandulával.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt az egészet kicsit összesütjük, és forrón tálaljuk! :D
Csúsztatott palacsinta:
- 4 tojás - fehérje külön felverve
- 5 dkg vaj
- 10 dkg tönkölybúza liszt
- 2 dl zsírmentes tej
- 1 csipet só
- 10 dkg Nesquick kakaó
- 1 ek olaj
A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal, beleszórjuk a lisztet, apránként felöntjük a tejjel, megsózzuk, és óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjét.
Olajsprayvel befújt forró serpenyőben a palacsinták egyik oldalát rózsaszínűre sütjük - csak az egyik oldalát sütjük! -, és kisütött felével lefelé tányérra csúsztatjuk. Kakaóval rétegezzük, és forrón tálaljuk! ;)
Tipp:
Rétegezhetjük más finomságokkal is, pl. egy réteg darált dió & méz, egy réteg barack lekvár & egy réteg olvasztott tejszínes csoki. :P
Hortobágyi húsos palacsinta:
- 1 ek olaj
- 1 hagyma - apróra vágva
- 1 fej fokhagyma - apróra vágva
- 1/2 piros kaliforniai paprika - összekockázva
- 4 paradicsom - összekockázva
- 1/2 kg sovány darálthús
- 1 dl száraz vörösbor
- 20 dkg tönkölybúza liszt
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 tojás - kissé felverve
- 1 kk cukor
- 4 dl zsírmentes tej
- pár csepp olaj
- 1 dl tejszín
- 5 dkg parmezán
Fűszerek:
- 2 kk pirospaprika, szárított metélőhagyma, petrezselyem, só
- 1/2 kk őrölt köménymag, bors, szerecsendió
- 1 babérlevél
A felhevített olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, egy kicsit együtt pirítjuk, majd beletesszük a paprikát és a paradicsomot is. Megfűszerezzük, és sűrű szószt főzünk belőle, amibe beleöntjük a darálthúst, kicsit megpirítjuk és felöntjük a borral. Hústól függően 30-40 perc alatt az egészet összefőzzük.
Amíg rotyog a husi, elkészítjük a palacsintákat.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval, majd a tojásokkal, a cukorral és a tejjel, és sima palacsintatésztát keverünk belőle. Kiolajozott, forró serpenyőben vékony palacsintákat sütünk.
Amikor a hús is elkészül, a palacsintákat megtöltjük a húsos szósszal, a palacsintákat négy oldalról behajtjuk, és a kis téglalapokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. Amikor az összes palacsintákat megtöltöttük, a kimaradó szaftot összekeverjük a tejszínnel, és meglocsoljuk vele a palacsintákat, majd a tetjét megszórjuk sajttal.
Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt az egészet kicsit összesütjük, és forrón tálaljuk! :D
Spenótos palacsinta:
- 20 dkg tönkölybúza liszt
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 tojás - kissé felverve
- 4 dl zsírmentes tej
- 1-1 kk só, bors, szerecsendió
- 1 ek olaj
- 15 dkg spenót - felolvasztva
- 15 dkg parmezán sajt
- 1 fej fokhagyma - apróra vágva
- pár csepp olaj
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sóval, hozzáadjuk a tojást, a tejet és simára keverjük. Megfűszerezzük, majd belekeverjük az olajat és a spenótot, a fele sajtot és egy kicsit állni hagyjuk.
A serpenyőt felforrósítjuk, befújjuk olajsprayvel és egy kiskanálnyi fokhagymát megfuttatunk rajta. Erre öntünk rá egy evőkanál spenótos masszát, és pár perc alatt megsütjük. Amikor megfordítjuk, megszórjuk sajttal, és amíg a másik fele is megsül, addig a sajt szépen ráolvad! ;)
Kis háromszögbe hajtogatva tálaljuk! :D