Nagyon szeretjük a különféle sós és édes csigákat, van amikor leveles tésztából van amikor kelt tésztából készül, de mindig nagyon finom! :D
Csináltam egy tepsi vastag szezámos ropit, és a kimaradt tésztából csigák készültek! ;)
A recept:
- 20 dkg tönkölybúza liszt
- 1 kk só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1,5 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 15 dkg túró
- 1 tojás
- 1 ek medvehagyma krém (sós) -, ha nincs ilyenetek, akkor ne felejtsétek ki a sót sem ;)
- 1/2 mk bors
A lisztet összekeverjük a sóval, és rácsorgatjuk az olajat.
Az élesztőt felfuttatjuk egy deci cukros langyos vízben, majd a liszthez öntve összedagasztjuk. Ha nem tökéletes az állaga akkor további folyadék vagy liszt hozzáadásával korrigáljuk, és egy könnyű kenyértésztát gyúrunk belőle.
Egy konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órát pihentetjük, majd lisztezett nyújtódeszkán szögletesre és 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.
A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat, és megkenjük vele a tésztát, majd szorosan feltekerjük, és ujjnyi vastagságúra felszeleteljük.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket, és előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt megsütjük.