A Blogkóstoló 15. fordulójába ismét későn sikerült becsatlakoznom :P -, de azért én még tudtam mástól főzni, méghozzá a Zsuzsi finomságai című blogról. :D
Ez lehetne az én blogom címe is :P -, és találtam is rajta finomságokat, amik közül egy grízes máktortát választottam kipróbálásra! :)
Egy kicsit alakítottam is rajta a saját szám íze szerint, na meg, hogy épp mi volt itthon. :P
A krémet egy korábbi grízpuding alapján felturbóztam aszalt gyümölcsökkel, és a végeredmény nagyon fincsi lett! ;)
A recept:
- 10 dkg vaj - szoba hőmérsékletű
- 2 ek méz
- 4 db tojás - fehérje kemény habbá verve
- 1/2 mk vanília por
- 1 csipet só
- 15 dkg mák - nem kell megdarálni ;) -, én jobban szeretem ha egészben hagyjuk a mákot a tésztákban :P
- 2 ek kukoricaliszt
- 1 citrom reszelt héja
- 8 dl savó - használhatunk tejet is, nekem savó volt itthon, és kellemesen savanykássá tette a krémet ;)
- 1 marék aszalt vörösáfonya
- 1 marék mazsola
- 9 ek kukoricadara
- 2 ek méz
- 1,5 dl tejszín - habbá verjük a tetejére díszítésnek
A mákot összekeverjük a liszttel, a sóval, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal.
A tortaformát kivajazzuk és lisztezzük, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokra.
A vajat kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a mézet, és tovább habosítjuk. Egyenként belekeverjük a tojássárgáját és még pár percig keverjük, majd a habbá vert tojásfehérjét 3 részletben óvatosan belekeverjük. A lisztes-mákos keveréket egy fakanállal szintén óvatosan belekeverjük, majd a tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
Amíg a torta hűl, elkészítjük a krémet. A savót felforraljuk, hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket, majd folyamatos keverék közben beleöntjük a kukoricadarát. További keverés közben pár percig főzzük, amíg a dara megduzzad, majd egy kicsit hűlni hagyjuk, és belekeverjük a mézet is.
A tortát kettévágjuk, majd az alsó lapot egy tortaformába helyezzük. Ráöntjük a krémet, rátesszük a felső lapot, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.
Tálaláskor tejszínhabbal díszítjük.