A múltkori babos lasagne után következzen a cukkinis! ;)
Bár rájöttem, hogy sokkal finomabb, ha főzött húsos raguval rétegezzük, úgyhogy ezúttal úgy csinálom! :D
A recept:
- 1 kg cukkini - hosszában felszeletelve
- 1 ek olívaoalj
- 1 hagyma - apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma - apróra vágva
- 50 dkg sovány darálthús
- 2 répa - lereszelve
- 40 dkg paradicsom - összekockázva
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 ek olaj
- 1 dl zabkorpa
- 2 dl zsírmentes tej
- 3 tojássárgája
- 10 dkg zsírszegény sajt - lereszelve
Fűszerek:
- 2 babérlevél
- 2-2 kk petrezselyem, oregano, bazsalikom, szárított metélőhagyma, pirospaprika
- 1-1 kk só, borsikafű, gyömbérpor, kurkuma
- 1/2 kk bors, őrölt szerecsendió
A felhevített olajon megpirítjuk a hagymákat, majd hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Megfűszerezzük, és hozzáadjuk a répát és a paradicsomot, felöntjük vörösborral, és 20 perc alatt lassú tűzön összefőzzük.
A zabkorpát megfuttajuk az olajon - vigyázzunk, mert könnyen megég! - és felöntjük a tejjel, simára keverjük, sóval, borssal, szerecsendióval, gyömbérrel és kurkumával fűszerezzük, hozzáadunk 2 dl vizet, belekeverjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a sajt felét, és folyamatos kevergetés melett addig főzzük, amíg besűrűsödik a besamell mártásunk.
Egy magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, befújjuk olajprayvel, és ráfektetjük a cukkini szeleteket, majd ráöntünk egy réteg húsos ragut, aztán egy réteg besamelt, majd újból egy sor cukkini következik, és így tovább, amíg el nem fogynak a hozzávalóink. Besamell mártással zárjuk a sort, és a tetejét megszórjuk sajttal.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 30 percig sütjük, amíg a sajt egy kicsit megpirul a tetején.