Szilvalekvárral, darált mandulával :P

Amúgy is Húsvét van, meg szülinapra is megyünk, így gondoltam készítek valami finomságot! :D

Zserbóra már régóta fáj a fogam, de se barack lekvárom, se dióm nincs, úgyhogy újítok egy kicsit! :P

A recept:zserbo.jpg

  • 30 dkg tönkölybúza liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj - szobahőmérsékletű
  • 1 dl zsírmentes tej
  • 1 kk cukor
  • 1 kk szárított élesztő
  • tojás - felverve
  • 1 csipet 
  • 30 dkg házi szilvalekvár - nem a főzött fajta :P
  • 25 dkg mandulaliszt vagy darált mandula
  • 2 ek kakaópor
  • 1 ek cukor
  • 5 kocka étcsoki
  • 2 dkg vaj

A lisztet összekeverjü a szódabikarbónával, elmorzsoljuk benne a feldarabolt vajat, majd hozzáöntjük a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Beleöntjük a felvert tojást, megsózzuk, és az egészet összegyúrjuk.
Egy lágy, könnyű tésztát kell, hogy kapjunkk, ha nagyon ragadós, akkor teszünk hozzá még egy kis lisztet, és kendővel lefedve egy órát pihentetjük. 

3 cipót formálunk a tésztából, és belisztezett deszkán vékonyra, kb. 20x30 cm-esre nyújtjuk őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az első lapot, megkenjük a fele lekvárral, majd megszórjuk a fele mandulaliszttel. Erre jön a következő tésztalap, majd az újabb réteg lekvár és mandula. A harmadik lap tetejét csak megszurkáljuk, és e
lőmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt világos barnára sütjük.

Amíg sül a sütemény, elkészíthetjük a csokimázat a tetjére.
A kakaót összekeverjük a cukorral és 4 evőkanál vízzel, és addig forraljuk, míg egy kicsit besűrűsödik. A tűzről levéve beledobjuk a csokit, majd ha elolvadt, a vajat is, és jól elkeverjük.
Megvárjuk amíg a máz és a sütemény egyaránt lehűl egy kicsit, majd egy lapos késsel, lehetőleg egy mozdulattal végigsimítjuk a tetején a csokit. Megvárjuk amíg teljesen rádermed, majd szeleteljük. 

Zárható dobozba téve másnapra még finomabb, mert az ízek összeérnek, és a tészta megpuhul! ;)
Jó étvágyat hozzá! :D

Szerző: feherfalat  2012.04.08. Szólj hozzá!

Címkék: vegetáriánus édességek

A bejegyzés trackback címe:

https://feherfalat.blog.hu/api/trackback/id/tr484370763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása