Amúgy is Húsvét van, meg szülinapra is megyünk, így gondoltam készítek valami finomságot! :D
Zserbóra már régóta fáj a fogam, de se barack lekvárom, se dióm nincs, úgyhogy újítok egy kicsit! :P
A recept:
- 30 dkg tönkölybúza liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 10 dkg vaj - szobahőmérsékletű
- 1 dl zsírmentes tej
- 1 kk cukor
- 1 kk szárított élesztő
- 1 tojás - felverve
- 1 csipet só
- 30 dkg házi szilvalekvár - nem a főzött fajta :P
- 25 dkg mandulaliszt vagy darált mandula
- 2 ek kakaópor
- 1 ek cukor
- 5 kocka étcsoki
- 2 dkg vaj
A lisztet összekeverjü a szódabikarbónával, elmorzsoljuk benne a feldarabolt vajat, majd hozzáöntjük a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Beleöntjük a felvert tojást, megsózzuk, és az egészet összegyúrjuk.
Egy lágy, könnyű tésztát kell, hogy kapjunkk, ha nagyon ragadós, akkor teszünk hozzá még egy kis lisztet, és kendővel lefedve egy órát pihentetjük.
3 cipót formálunk a tésztából, és belisztezett deszkán vékonyra, kb. 20x30 cm-esre nyújtjuk őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az első lapot, megkenjük a fele lekvárral, majd megszórjuk a fele mandulaliszttel. Erre jön a következő tésztalap, majd az újabb réteg lekvár és mandula. A harmadik lap tetejét csak megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt világos barnára sütjük.
Amíg sül a sütemény, elkészíthetjük a csokimázat a tetjére.
A kakaót összekeverjük a cukorral és 4 evőkanál vízzel, és addig forraljuk, míg egy kicsit besűrűsödik. A tűzről levéve beledobjuk a csokit, majd ha elolvadt, a vajat is, és jól elkeverjük.
Megvárjuk amíg a máz és a sütemény egyaránt lehűl egy kicsit, majd egy lapos késsel, lehetőleg egy mozdulattal végigsimítjuk a tetején a csokit. Megvárjuk amíg teljesen rádermed, majd szeleteljük.
Zárható dobozba téve másnapra még finomabb, mert az ízek összeérnek, és a tészta megpuhul! ;)
Jó étvágyat hozzá! :D