Már régóta szeretném megcsinálni a mandulás-baconos karfiollevest, de megint nem jutottam oda. Ez a karfiol más sorsra rendeltetett. :P
Egy nagyon fincsi rakott karfiolt csináltam belőle! ;)
A recept: (8 adag)
- 1 ek olívaolaj
- 1 hagyma - apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma - apróra vágva
- 50 dkg sovány darálthús
- 40 dkg paradicsom - összekockázva
- 4 répa - lereszelve
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 ek olaj
- 2,5 dl barnarizs
- 1 karfiol - rózsáira szedve
- 2 dl zsírszegény tejföl
- 4 tojás
- 10 dkg parmezán sajt - lereszelve
Fűszerek:
- 2-3 babérlevél
- 1 ek pirospaprika, medvehagyma
- 2-2 kk petrezselyem, oregano, bazsalikom, majoranna
- 1-1 kk só, gyömbérpor, kurkuma, kakukkfű, rozmaring, őrölt mustármag
- 1/2 kk bors, őrölt köménymag, őrölt szerecsendió
A felhevített olajon megpirítjuk a hagymákat, majd hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Megfűszerezzük, és hozzáadjuk a paradicsomot, majd a répát. 15 percig pároljuk, majd felöntjük vörösborral, és további 10 perc alatt készre főzzük.
A rizshez 1-1 kiskanál medvehagyamát, petrezselymet, oreganot, bazsalikomot, sót-borsot, őrölt köménymagot, és mustármagot használunk. A felhevített olajon megpirítjuk a rizset, megfűszerezzük, majd felöntjük 5 dl vízzel, és fedő alatt 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Akkor van készen, amikor az összes vizet magába szívta.
Egy magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, belerakosgatjuk a karfiolt, ráöntjük a húsos ragut, befedjük rizzsel, ráütjük a tojásokat, amit egy kanállal szétkenünk rajta, megkenjük tejföllel és a tetejét megszórjuk sajttal.
Alufóliával lefedve előmelegített sütőben, 220 fokon 30 perc alatt finom puhára sütjük.