Már régóta szerettem volna hamburgert csinálni itthon, és végre jött a jó alkalom, vendégségbe mentünk, ahol én készítettem a kaját. :D
Ez azért jó alkalom, mert biztosan csak egy hamburgert eszünk, mivel nem nálunk marad a maradék! :P
Már ha marad! ;)

A hamburger zsömléhez merítettem némi ötletet, de nem lett olyan igazi hamburgerzsömle.. persze ez lehet azért, mert nem követtem a receptet! :P

Mindenesetre így is nagyon finom lett! ;)

A recept:hambi.jpg

  • 70 dkg darált hús - én sertéslapockát használtam -, csak utána jutott eszembe, hogy a hamburgert marhahúsból szokták csinálni :P
  • 1 hagyma - apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma - apróra vágva 
  • 50 dkg liszt
  • 3 ek langyos tej
  • 1 kk cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl meleg víz 
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj - felolvasztva
  • 1 tojás - kissé felverve a lekenéshez
  • 1 ek víz
  • 1 kis marék szezámmag - a zsömlék tetejére
  • 2 ek olaj - a húspogácsák sütéséhez
  • 1 lilahagyma - vékony félkarikára vágva
  • 1 kígyóuborka - vékony karikára vágva
  • 2 paradicsom - vékony félkarikára vágva
  • 1 kis fej saláta - leveleire szedve
  • 10 dkg csalamádé
  • 2 ek mustár
  • 3 ek ketchup

  Fűszerek:

  • 1-1 ek őrölt mustármagmajoranna, pirospaprika
  • 1-1 kk
  • 1/2 kk zsálya, őrölt köménymag, őrölt bors

A darálthúst összekeverjük a hagymákkal és a fűszerekkel, és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek. 

A lisztet összekeverjük a sóval és a langyos cukros tejben felfuttatott élesztővel. Hozzáadjuk a vizet, a tojást és a felolvasztott vajat, és kidagasztjuk a tésztát. Egy órát meleg helyen kelesztjük, majd lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Kis zsömléket formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe, szellősen rakjuk őket. További egy órát kelesztjük, majd lekenjük a vízzel elkevert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
(Nálam ennél a munkafolyamatnál estek össze a zsömlék, a lekenés előtt még gyönyörű nagyok voltak, nem tudom mi történt. :P)

Előmelegített sütőben, 200 fokon 15 perc alatt megsütjük.

Közben kisütjük a húspogácsákat is. A húst a hűtőből kivéve átgyúrjuk, és nagy, lapos húspogácsákat csinálunk belőle. Kiolajozott grillserpenyőben mindkét oldalukat jól átsütjük, majd a zöldségekkel és szószokkal rétegezve a zsömlében tálaljuk.

Szerző: feherfalat  2013.12.30. Szólj hozzá!

Címkék: zöldséges házi sörkorcsolya főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://feherfalat.blog.hu/api/trackback/id/tr675717379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása