Hugh Fearnley-Whittingstall Három jó dolog a tányéron című könyvében láttam egy krupli-répa-tojás triót, ami nagyon megtetszett, és mivel épp sütőtököt sütöttünk, úgy gondoltam a répa helyett a sütőtökkel is jól passzolna, és így is lett! ;)
A recept: (2 adag)
- 6 szem krumpli - meghámozva, kockára vágva, sós vízben megfőzve
- 5 dkg vaj
- 1 dl tej
- 1/4 sütőtök - héjában megsütve, villával összetörve
- 1 kk kacsazsír
- 4 tojás
- 5 dkg parmezán sajt - reszelve
A krumpliból a tejjel és vajjal krumplipürét készítünk, majd hozzáadjuk a sütőtök pürét is, és egy sütőpapírral bélelt, kizsírozott tepsibe 4 halmot rakunk a püréből.
Előmelegített sütőben 10 percig melegítjük a krumpli halmokat, majd egy kanállal akkor mélyedéseket nyomunk bele, hogy elférjen benne egy-egy tojás. Beleütjük a tojásokat, és visszatesszük a sütőbe további 10 percre, hogy a tojások fehérjéje megsüljön, majd rászórjuk a parmezánt, és tálaljuk.
Ha 2 perccel előbb kiveszem a sütőből, akkor lágy maradt volna a sárgája, ahogy én szeretem! :P