Egy kicsit megcsúsztam a decemberi receptekkel, így ez a fincsi karácsonyi mézeskalács recept is csak most kerül fel a blogra. :P
Évek óta szerettem volna karácsonykor mézeskalácsot készíteni, de valahogy sosem jött úgy ki a lépés.. idén azonban - vagyis már tavaly :P -, végre sikerült összehozni! :)
Nagyon jó kis családi program, és formák híján bátran elengethettük a fantáziánkat! :D
A recept:
- 1/2 kg hajdinaliszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 30 dkg akácméz - (a virágméztől megkeményedik!)
Fűszerek:
- 3 zöld kardamom - frissen őrölve
- 5 szegfűszeg - frissen őrölve
- 2 szegfűbors - frissen őrölve
- 1 ek fahéj
- 1-1 kk szerecsendió, gyömbér
- 1/2 mk fehérbors
A mézet felmelegítjük egy lábosban, majd belekeverjük a fűszeres-sütőporos lisztet, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap vékonyra nyújtjuk a tésztát - kb. fél centisre - és formákat vágunk belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 8 percig sütjük őket, majd hagyjuk kihűlni, és kedvünk szerint díszíthetjük őket. :)