Olvastam egy cikket a kenyértészta felhasználási módjairól, és hogy az olaszoknál szoktak egy bizonyos grissinit enni előétel gyanánt.. nagyon megtetszett a kép, ezért összedobtam én is valami hasonlót! ;)
A recept:
- 20 dkg tönkölybúza liszt
- 1/2 kk só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kk szárított élesztő
- 1 kk cukor
- 10 dkg aszalt paradicsom - olajban eltett változat
- 1-1 ek szezámmag, fekete szezámmag, reszelt parmezán sajt
- 3 dkg vaj - felolvasztva
A lisztet összekeverjük a sóval és rácsorgatjuk az olajat. Az élesztőt felfutatjuk egy deci cukros langyos vízben, majd a liszthez öntjük. Az aszalt paradicsomot egy turmixban összeaprítjuk, és a liszthez öntve összedagasztjuk. Ha nem tökéletes az állaga akkor további folyadék vagy liszt hozzáadásával korrigáljuk, és egy könnyű kenyértésztát gyúrunk belőle. Egy konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órát pihentetjük, majd a tésztából kis darabokat lecsippentve, lisztezett gyúródeszkán 20 cm hosszú és fél centi vastag rudakat sodrunk. Amikor készen vannak belehempergetjük őket a szezámmagba vagy a sajtba - vagy akár ezek keverékébe :P -, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt megsütjük, majd olvasztott vajjal megkenve további pár percre a forró sütőben hagyjuk őket.
Ha kihűltek, akár magában, akár különböző zöldségkrémekkel mártogatva nagyon finom nassolnivaló! ;)