Kedvem tartotta kipróbálni az ország tortáját, de persze, mint mindig, most sem bírtam ki, hogy kövessem a receptet.. :P egy kicsit átalakítottam a saját ízlésem szerint (kevesebb cukorral, egész mákszemekkel). ;)
Szerintem így csak még jobb lett, egyszerűbb és nagyszerűbb! :D:D
A recept: (10 szeletes tortához)
- 8 tojásfehérje - kemény habbá verve
- 10 dkg cukor
- 10 dkg mák - nem kell megdarálni ;)
- 4 dkg darált keksz
- 5 dkg alma - meghámozva, lereszelve
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dkg vaj - tortaforma kikenéséhez
- 1 kk liszt - tortaforma kikenéséhez
- 5 tojássárgája
- 7 dkg keményítő
- 6 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 kk vanília
- 2,5 dl tejszín - kemény habbá verve
- 25 dkg alma - meghámozva, lereszelve
- 1 citrom leve
- 1 kk fahéj
- 1 alma - díszítéshez
- 1 citrom leve - díszítéshez
- 5 dkg mák - díszítéshez
A mákot összekeverjük a keksszel, az almával és a citromhéjjal, és óvatosan a cukorral felvert tojásfehérjébe forgatjuk. Kilisztezett tortaformába öntve, előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.
Kivesszük a tortaformából, és amikor kihűlt óvatosan három lapba vágjuk.
Közben elkészítjük a vanília krémet is:
A tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel és egy kis tejjel. A maradék tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliával, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük a tojásos masszát. Lassan öntsük, mert könnyen összekapja. 2 perc alatt sűrűre főzzük - sűrűbbnek kell lennie, mint a pudingnak általában.
Amikor kihűlt, óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is.
Az almatöltelékhez lereszeljük az almákat, meglocsoljuk citromlével, megszórjuk fahéjjal és jól összekeverjük.
Pár percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. A középső tortalapra halmozzuk a tölteléket, egyenletesen eloszlatjuk rajta, és rányomjuk a felső tortalapot.
Az alsó tortalapot megkenjük a vaníliakrém harmadával, majd rátesszük az almás töltött lapot, és a tetejét lekenjük a maradék krém felével. A többi krémet a torta oldalára kenjük, valamint a díszítésre használjuk fel.
A torta díszítése:
Habzsákból 10 kis halmot nyomunk a tetejére, amikbe egy egy citromlébe majd félig mákba mártott almaszeletet teszünk.