Kedvem tartotta kipróbálni az ország tortáját, de persze, mint mindig, most sem bírtam ki, hogy kövessem a receptet.. :P egy kicsit átalakítottam a saját ízlésem szerint (kevesebb cukorral, egész mákszemekkel). ;)

Szerintem így csak még jobb lett, egyszerűbb és nagyszerűbb! :D:D

A recept: (10 szeletes tortához)

máktorta2.jpg

  • tojásfehérje - kemény habbá verve
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg mák - nem kell megdarálni ;)
  • 4 dkg darált keksz
  • 5 dkg alma - meghámozva, lereszelve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dkg vaj - tortaforma kikenéséhez
  • 1 kk liszt - tortaforma kikenéséhez
  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg keményítő
  • 6 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 kk vanília
  • 2,5 dl tejszín - kemény habbá verve
  • 25 dkg almameghámozva, lereszelve
  • 1 citrom leve
  • 1 kk fahéj
  • 1 alma - díszítéshez
  • citrom leve - díszítéshez
  • 5 dkg mák - díszítéshez

A mákot összekeverjük a keksszel, az almával és a citromhéjjal, és óvatosan a cukorral felvert tojásfehérjébe forgatjuk. Kilisztezett tortaformába öntve, előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.
Kivesszük a tortaformából, és amikor kihűlt óvatosan három lapba vágjuk.

Közben elkészítjük a vanília krémet is:
A tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel és egy kis tejjel. A maradék tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliával, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük a tojásos masszát. Lassan öntsük, mert könnyen összekapja. 2 perc alatt sűrűre főzzük - sűrűbbnek kell lennie, mint a pudingnak általában.
Amikor kihűlt, óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is.

Az almatöltelékhez lereszeljük az almákat, meglocsoljuk citromlével, megszórjuk fahéjjal és jól összekeverjük.
Pár percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. A középső tortalapra halmozzuk a tölteléket, egyenletesen eloszlatjuk rajta, és rányomjuk a felső tortalapot.

Az alsó tortalapot megkenjük a vaníliakrém harmadával, majd rátesszük az almás töltött lapot, és a tetejét lekenjük a maradék krém felével. A többi krémet a torta oldalára kenjük, valamint a díszítésre használjuk fel.

A torta díszítése:
Habzsákból 10 kis halmot nyomunk a tetejére, amikbe egy egy citromlébe majd félig mákba mártott almaszeletet teszünk.

Szerző: feherfalat  2013.03.18. Szólj hozzá!

Címkék: torta gyümölcsös különleges ételek

A bejegyzés trackback címe:

https://feherfalat.blog.hu/api/trackback/id/tr705112226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása