Ezt a receptet is a régi "kedvenc receptjeim" füzetben találtam, és eszembe jutott milyen finom is volt! :D
A pikantériáját a fahéjas husi adja, nagyon érdekes, de jó ízkombináció! ;)
A recept:
- 80 dkg padlizsán - 1 cm-es karikákra vágjuk
- 1 ek olaj
- 2 hagyma - apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma - apróra
- 50 dkg darálthús
- 1 kockázott paradicsom konzerv vagy 40 dkg friss paradicsom felkockázva
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 4 dkg vaj
- 2 ek tönkölybúza liszt
- 4 dl zsírmentes tej - felforralva
- 2 tojás
- 10 dkg juhsajt
- 50 dkg héjjában főtt burgonya - felkarikázzuk
- 3 paradicsom - felkarikázva
Fűszerek:
- 2-2 kk só, oregano, petrezselyem, bazsalikom, pirospaprika
- 1 kk borsikafű, fahéj
- 1/2 kk bors, szerecsendió, őrölt köménymag
A padlizsánt megsózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk, majd serpenyőben - olaj nélkül - elősütjük.
A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a felaprított paradicsomot/paradicsonkonzervet, megfűszerezzük, felöntjük borral és 10 percig fedő nélkül főzzük.
A felhevített vajba beleszórjuk a lisztet, sóval-borssal-szerecsendióval fűszerezzük, apránként felöntjük a forró tejjel, simára keverjük, majd hozzáadjuk a sajtot és a két egész tojást. Sűrű besamell mártást főzünk.
Sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe sorakoztatjuk a
- burgonyakarikákat,
- rá a padlizsán felét,
- ráöntjük a húsos ragut,
- és a besamell mártás felét,
- aztán a maradék padlizsán
- majd a paradicsom következik,
- végül a maradék besamell mártás.
Előmelegített sütőben. 200 fokon 40-45 perc alatt pirosra sütjük.