A rizset mindig nekem kell főzni, mert hogy olyan jól fűszerem.. ezért kitaláltam, hogy bekeverem a fűszereket előre, és akkor lekerül a vállamról ez a feladat. :P
A húsok fűszerezésénél is hasonló helyzet állt elő, amikor a párom csinálja, akkor mindig indiai fűszerezésűt csinál, mert ahhoz kaptunk egyszer ajádékba egy fűszerkevérekt. :D
Ezért úgy döntöttem, hogy csinálok néhány fűszerkevéreket, és akkor nem lesz olyan egyhangú a sülthús, amikor a párom készíti el. ;)
Provance-i fűszerkeverék:
- 2-2 ek bazsalikom, majoranna
- 1-1 ek levendula, rozmaring, zsálya, borsikafű, kakukkfű
- 1 kk őrölt köménymag
Rizs fűszerkeverék:
- 2-2 ek petrezselyem, bazsalikom, oregano, majoranna, medvehagyma
- 1-1 ek gyömbérpor, kurkuma, zsálya, borsikafű, lestyán
- 2-2 kk rozmaring, kakukkfű
- 1-1 kk bors, őrölt köménymag, őrölt szerecsendió
A fűszerkeverékhez összekeverjük a hozzávalókat, és egy kisebb befőttes üvegbe téve sötét helyen tároljuk.
Alkalmanként 1-2 ek fűszerkeveréket használunk fel, valamint sóval kipótoljuk.
Húsok pácolásához az 1-2 evőkanálnyi fűszerkeveréket összekeverünk 1-2 ek olajjal, és ezzel dörzsöljük be a húst. ;)