Ez egy tipikus ausztrál süti, amit a csütörtöki sütinapra csináltam. Nagyon jól sikerült, de ez cseppet sem az egészséges mivoltáról híres, inkább az a száj összeragasztós fajta. :P
A recept:
- 2 dl tönkölybúza liszt
- 1 dl nyers cukor
- 1,5 dl kókuszreszelék
- 10 dkg vaj - megolvasztva
- 2 konzerv édesített sűrített tej (2x395g)
- 5 dkg vaj
- 10 dkg csoki - opcionális, én kihagytam :P
A lisztet összekeverjük a cukorral és a kókusszal, majd annyi olvasztott vajjal, hogy összeragadjon a tészta. Alapvetően ilyen morzsókás tésztát fogunk kapni a végén - éppen ezért készíthetjük darált kekszből is az alapot. :P
Egy sütőpapírral bélelt magasabb falú tepsibe belenyomkodjuk a tésztát, és előmelegített sütőben, 200 fokon 20 perc alatt elősütjük.
A sűrített tejet egy felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve karamellizáljuk. Amikor kezd sűrűsödni - kb. 10-15 perc, akkor levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, és ráöntjük az elősütött tésztalapra.
Visszatesszük a sütőbe, és további 15 percig sütjük, majd hagyjuk kíhűlni, és pár órára hűtőbe tesszük dermedni.
Tipp:
Aki szeretné, bevonhatja olvasztott csokival, de szerintam anélkül is nagyon finom! :D