Egyszer már csináltam egy tonhalfasírtot, de nem emlékeztem, hogy hogy kell csinálni, és mivel nem volt netem, ezért nem tudtam visszanézni. Így csináltam, ahogy gondoltam, és teljesen másmilyen lett :P -, de nagyon finom! ;)
A recept:
- 1 nagy tonhal konzerv (40 dkg) - villával összetörve
- 3 gerezd fokhagyma - apróra vágva
- 2 dl zabpehely
- 2 tojás
- 1 pritamin paprika - kis kockára vágva
- 1 ek olaj
Fűszerek:
- 1 ek petrezselyem
- 1-1 kk kakukkfű, majoranna
- 1/2 kk szerecsendió, köménymag, bors
A zabpelyhet fél órára beáztatjuk egy kis vízbe, hogy éppen ellepje, mert ezt jól magába szívja, megpuhul, és egy nyúlós masszát kapunk belőle. Belekeverjük a tonhalat, majd a többi hozzávalót is, megfűszerezzük és jól összekeverjük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd egy kanállal kis halmokat rakunk a tonhalas masszából. Kicsit meglapogatjuk, majd pár perc alatt mindkét oldalát pirosra sütjük.
És a borsófőzelék:
Eredetileg sima borsófőzeléket akartam csinálni, de mivel nem volt itthon tej, gondoltam joghurttal helyettesítem. :P
Ez egy elég merész ötlet volt, egészen más ízvilágú főzeléket kaptam a végén, de nagyon finom lett! :D
A recept:
- 1/2 kg fagyasztott borsó
- 2 répa - felkarikázva
- 2 dl zsírmentes natúr joghurt
- 2 ek tönkölybúza liszt
Fűszerek:
- 1 kk petrezselyem
- 1/2 kk só, bors, pirospaprika, majoranna
- 1/4 kk őrölt kömény
A borsót és a répát összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megfűszerezzük, és lefedve 10-15 percig főzzük. Amikor már majdnem megpuhult, a joghurtot simára keverjük a liszttel és annyi vízzel hogy folyós legyen, majd a fővő borsóhoz csorgatjuk. Pár percig kevergetjük, majd amikor összerottyant, a tűzről levéve, lefedve pár percig még állni hagyjuk.