Ma nem volt túl jó napom a munkahelyen, így arra gondoltam, hogy úgy kompenzálom a napot, sütök valami finomat! :D
Ezt a gyömbérkekszet egyszer már megsütöttem, de akkor azt gondoltam, hogy elég ha golyókat formálok belőle, és majd a sütőben kilapul, csak úgy mint amikor Amerikai Cookies-t sütöttem, de nem így lett. :P
Így golyókat kellett ennünk, ami elég fura volt! :D:D
De ezúttal jól csináltam, és nem csak finom lett, hanem lapos is, mint a kekszek általában! ;)
A recept:
- 10 dkg zabliszt
- 10 dkg tönkölybúza liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 5 dkg vaj - szobahőmérsékletű
- 1 tojás
- 15 dkg méz
- 1 ek vanília kivonat
- 1/2 citrom leve
Fűszerek:
- 3 kk gyömbérpor
- 1 kk fahéj
- 1/2 kk szegfűszeg, fehérbors
A liszteket összekeverem a szódabikarbónával és a fűszerekkel, majd összemorzsolom a vajjal.
Beleütöm a tojást, belecsorgatom a mézet, hozzáadom a vaníliát, belecsavarom a citrom levét és az egészet jól összedolgozom.
Egy sűrű masszát kell, hogy kapjak, amit aztán vizes kézzel kigolyózok, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket. Vizes kanállal kilapogatom, hogy kb. fél cm vastagok maradjanak, és előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütöm őket.
Nagyon finom, fűszeres kekszek lesznek belőlük! ;)