Ez a recept nagyon hasonlít a vastag ropihoz, csak ezúttal a szezámmagé a főszerep! ;)
A recept:
- 20 dkg tönkölybúza liszt
- 1/2 kk só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 dl zöldséges paradicsomszósz - amit tésztára szoktunk önteni :P
- 1 dl zsírmentes tej
- 1 kk szárított élesztő
- 1 kk cukor
- 10 dkg reszelt parmezánsajt (el is maradhat)
- 10-10 dkg szezámmag, fekete szezámmag
A lisztet összekeverjük a sóval, rácsorgatjuk az olajat, és hozzáöntjük a paradicsomszószt.
Az élesztőt felfuttatjuk egy deci cukros langyos tejben, majd a liszthez öntve összedagasztjuk. Beleszórjuk a sajtot is, és ha nem tökéletes az állaga akkor további folyadék vagy liszt hozzáadásával korrigáljuk, és egy könnyű kenyértésztát gyúrunk belőle.
Egy konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órát pihentetjük, majd a tésztából kisebb darabokat lecsippentve, szezámaggal meghintett gyúródeszkán 20 cm hosszú és fél centi vastag rudakat sodrunk.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket, és előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Ha kihűltek, akár magában, akár különböző zöldségkrémekkel mártogatva nagyon finom nassolnivaló! ;)