A múltkor csináltam karamellás kávé likőrt, és annyira jól sikerült, hogy megismételtem, de ezúttal csokit is olvasztottam bele, és így egészen más lett az ízhatás! :D
Szerintem így még finomabb! :P
A recept: (Kb. 9 dl csokilikőrhöz)
- 5 dkg cukor - karamellizáljuk
- 10 dkg méz - karamellizáljuk
- 3 dkg kókuszzsír
- 3 dl habtejszín - felforrósítva
- 1 dl kávé
- 1 ek keményítő - kevés vízben simára keverve
- 3 dl vodka
- 15 dkg étcsoki - feldarabolva
Először a mézet karamellizáljuk egy kicsit, majd félretesszük.
Egy másik lábosban feltesszük a cukrot -, igazából semmit nem kell csinálni, magától felolvad majd karamellizálódik :P -, és amikor szép világosbarna színű, akkor hozzáöntjük a mézet, beletesszük a kókuszzsírt és felöntjük a meleg tejszínnel, majd hozzáadjuk a kávét is.
A keményítőt kikeverjük egy kevés hideg vízzel - fontos, hogy ne legyen csomós ;) -, és folyamatosan kevergetve a forró kávés karamell szószba öntjük. Pár perc alatt összefőzzük, majd beleolvasztjuk a csokit, végül a vodkával hígítjuk.
Ha csomósnak látjuk, akkor érdemes átszűrni, mielőtt üvegekbe töltjük.
Ekkor még erősen érződik benne a vodka, de néhány nap múlva az ízek összeérnek, és kellemessé válik. :)
Hűtőben tároljuk & fogyasztás előtt ne felejtsük el összerázni! ;)