Ez egy végtelenül egyszerű recept, viszont nagyon egészséges! :D
Bátran ajánlom bármiféle feldarabolt nyers zöldséggel mártogatósnak! ;)
A recept:
- 1 nagy padlizsán
- 1 gerezd fokhagyma - apróra vágva
- 1 kk mustár
- 1-1 ek szójaszósz, édes chilliszósz (ezek elmaradhatnak, de én most tettem bele, és nagyon finom lett tőle :P
vagy van amikor 1 ek majonézt vagy tartármártást keverek hozzá, úgy is nagyon jó :D)
Fűszerek:
- 1/2 kk bors, szerecsendió, őrölt köménymag, kurkuma, petrezselyem, pirospaprika
- egy kevés só (ha majonéz is kerül bele vagy netán lecsó, akkor a plussz sózás teljesen felesleges :))
A padlizsánt megmosom, és egy nagy késsel megszurkálom. Előmelegített sütőben 200 fokon 40-50 percet sütöm, amíg egy kicsit összeszottyad. :)
Amikor kihűlt meghámozom, nagyobb darabokra vágom és villával vagy krumplitörövel összepürésítem. (Lehet turmixban is krémesre turmixolni, de én így "darabosan" is nagyon szeretem! :P) Összekeverem a többi hozzávalóval, fűszerekkel és már kenem is a pirítósra vagy mártogatom zöldségekkel! ;)
Tipp:
A fent elkészített padlizsánkrémhez turmixolhatunk egy kis kész lecsót vagy akár csak paradicsomot, paprikát esetleg egy kis hagymát/lilahagymát külön. :)
Aki szereti a padlizsánkrémet, szerintem bármelyik variációval kiegyezik, egyik finomabb, mint a másik! ;)