A múltkori vendégségbe rozmaringos kenyeret meg vastag ropikat sütöttem, aminek igazán nagy sikere volt! :D
Akkor viccelődtek a fiúk, hogy miért nem tekerem fel őket csigákba.. hát feltekertem! ;)
A recept:
- 20 dkg tönkölybúza liszt
- 1/2 kk só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 4 ek Ajvar paprikakrém
- 1 dl tej
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 10 dkg fekete szezámmag, mák
A lisztet összekeverjük a sóval, rácsorgatjuk az olajat, és hozzáadjuk a paprikakrémet.
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben, majd a liszthez öntve összedagasztjuk. Ha nem tökéletes az állaga akkor további folyadék vagy liszt hozzáadásával korrigáljuk, és egy könnyű kenyértésztát gyúrunk belőle.
Egy konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órát pihentetjük, majd a tésztából kisebb darabokat lecsippentve, szezámaggal vastagon meghintett gyúródeszkán hosszú, vékony rudakat sodrunk, amit aztán csigavonalban feltekerünk, és sütőpapírral bélelt muffinsütőbe teszünk. ;)
Előmelegített sütőben, 200 fokon, 15 perc alatt megsütjük.
Ha kihűltek, akár magában, akár különböző zöldségkrémekkel vagy halkrémmel mártogatva is nagyon finom nassolnivaló! ;)